3 maart 2020 Richard Kok

Wat je als horecaondernemer moet weten over het coronavirus

Photo by CDC on Unsplash

Het coronavirus verspreidt zich over Nederland en het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt steeds meer ziektegevallen. Wat betekent dit voor de horeca? We brengen het een en ander voor jou in kaart.

Feit: het coronavirus is in Nederland en het RIVM houdt de vinger aan de pols. Feit is ook dat het van belang is om de informatie en hygiëne op orde te hebben, om zo paniek en consternatie te voorkomen.

Want aan paniekerige berichten en reacties hebben we niets. Overzicht en de juiste stappen toepassen, zijn juist nu van belang. Daarom in deze nieuwsbrief informatie over goede bronnen en handelingen die je moet uitvoeren.

Bronnen
Allereerst de bronnen. De belangrijkste informatiebron is toch wel het RIVM. Op de site van dit instituut vind je actuele informatie over het aantal besmette gevallen. De informatie is in het Nederlands, Engels en Chinees. 

Actuele informatie over het nieuwe coronavirus -> https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

Hygiëneprotocol
Het allerbelangrijkste voor bedrijven is dat het hygiëneprotocol op orde moet zijn. Zeker nu is er extra aandacht nodig voor:

  • Laat medewerkers een aantal maal per dag extra hun handen wassen met water en zeep;
  • Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van de elleboog;
  • Schoonmaakdoekjes van stof vervang je door papieren doekjes.

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven, zeker niet op karton, geld of verpakkingsmateriaal. Het dragen van mondkapjes wordt alleen geadviseerd voor medisch personeel. Mondkapjes helpen alleen als ze de juiste manier worden gebruikt. Verkeerd gebruik geeft schijnveiligheid.

Italiaanse provincies
Heb je medewerkers die koorts hebben en luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, en die de afgelopen twee weken in China (inclusief Hongkong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran of Noord-Italië (provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië) zijn geweest? Of de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts of de lokale GGD. 

Als ondernemer is het belangrijk om jouw medewerkers juist te informeren. Wijs ze daarom gerust nogmaals op jouw hygiëneprotocol. Via app of mail zijn medewerkers snel geïnformeerd, zodat ze de juiste stappen nemen voor zichzelf en voor het bedrijf. Volgens de jongste informatie is het onwaarschijnlijk dat het virus zich kan verspreiden via voedsel. Dus daar hoef je je als horecaondernemer niet druk om te maken.

Toeristen uit China
Wie producten uit China koopt, moet rekening houden met vertragingen. Door het virus liggen in bepaalde delen van China fabrieken stil of is beperkt transport mogelijk. Dit heeft gevolgen voor voorraden en bestellingen. Het is dus zinvol om vaker te kiezen voor alternatieve producten en vooral te zoeken naar producten van dichtbij. Die zijn nog goed verkrijgbaar. 

Door het coronavirus is het aantal toeristen uit China afgenomen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat het aantal bezoekers uit China dit jaar zal dalen tot zo’n 300.000. In 2019 waren dat er nog 380.000. Mocht de verspreiding van het coronavirus verder doorzetten, dan zal dit mogelijk ook van invloed zijn voor bezoekers vanuit andere landen. Met het SARS-virus jaren geleden nam het aantal Chinese toeristen naar Nederland gedurende 4 maanden sterk af.

Meer info -> https://www.nbtc.nl/nl/home/artikel/verwachting-chinees-toerisme-in-nederland.htm

 Ondernemers die hard zijn getroffen door het coronavirus, kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, moet je aantonen dat je minimaal 2 en maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk hebt als gevolg van de situatie in China.

Meer info -> https://ondernemersplein.kvk.nl/werktijdverkorting