23 maart 2020 Richard Kok

Portretvideo: hoe wordt deze gemaakt?

Photo by ShareGrid on Unsplash

Zo’n portretvideo, dat is toch veel te moeilijk en te duur voor ons? Onzin. In deze blog leg ik uit hoe je snel en efficiënt een serie video’s kunt laten opnemen zonder een aanslag op je portemonnee te plegen.

Vooropgesteld: een goede voorbereiding is het halve werk. Daar bedoel ik in dit geval mee dat je vooraf een plan moet hebben voor hoe je het aanpakt.

Allereerst moet je kiezen welke medewerkers in aanmerking komen voor een portretvideo. Voor niet alle medewerkers uit jouw organisatie zal het voldoende zinvol zijn, maar voor de ‘sleutelfiguren’ zeker wel. Dat zijn mensen die de organisatie een gezicht geven, leidinggeven of in contact staan met klanten. Denk aan directie, accountmanagers, receptionist, sommelier, chef-kok of buitendienstmedewerkers.

Vervolgens plan je een ochtend of middag in, dat is wanneer al deze steutelfiguren aanwezig zijn. Elke medewerker wordt ingeroosterd en volgens een vast schema kort geïnterviewd. Dat zijn geen diepgaande gesprekken, maar korte en vooraf bepaalde vragen over de persoon, over zijn of haar werk en over de organisatie. Drie to-the-point vragen geven de journalist, die tevens cameraman is, voldoende ruimte om gericht door te vragen en zo voldoende videomateriaal te hebben.

Kort interview
De quotes uit het interview dienen als dragend geluidselement in elke video, waarbij hij of zij slechts enkele malen kort geïnterviewd zichtbaar is. Zo’n 90 procent van het eindresultaat wordt gemaakt door zogeheten snijbeelden. Dit zijn beelden van de hoofdpersoon die later worden geschoten tijdens het uitvoeren van zijn dagelijkse werkzaamheden. Ze worden ‘over het interview’ gemonteerd.

Per interview reken je een kwartier. Je zult merken dat medewerkers dit het meest spannende onderdeel vinden, want ze moeten ineens voor de camera verschijnen. Maar door de juiste interviewtechniek neemt de nervositeit snel af. Belangrijk is verder dat de antwoorden op de vragen vooral niet letterlijk vooraf in het hoofd worden gestampt. Dit zorgt in de praktijk juist voor gespannen gezichten en verkeerde uitspraken. Laat de vraag de vraag en antwoordt zoals je ook antwoordt richting een klant of gast.

Doorlooptijd
Na de interviews worden per persoon de bijpassende beelden geschoten. Dat kan zijn achter een bureau, buiten op het terrein, in de directiekamer, op de werkvloer. Hierbij moet de persoon in kwestie vooral zichzelf zijn en acteren zoals hij ook acteert zonder de camera.

Na de opname begint de montage. Daarbij worden geluid en beeld bij elkaar gezocht en wordt alles tot een compact geheel gemaakt. Een testversie volgt via WeTransfer, waarbij er een feedbackronde is. Deze feedback wordt doorgevoerd en het eindresultaat wordt opgeleverd.

De doorlooptijd van opname naar eindresultaat is bij een dergelijke serie doorgaans kort. Zeker bij een goede voorbereiding en goede afspraken. Gemiddeld moet een week prima kunnen. Dus na ongeveer een week heb je jouw serie portretvideo’s van jouw sleutelfiguren in de organisatie in de mailbox.

Lees ook:
Portretvideo: wat is het?
Portretvideo: wat kun je ermee?

Meer weten over portretvideo’s? Stuur dan een mail naar richard@rrmediaenadvies.nl.