16 maart 2020 Richard Kok

Portretvideo: wat is het?

Photo by Sam McGhee on Unsplash

De Fransman Joseph Nicéphore Niépce maakte in 1826 vanuit zijn dakraam in Saint-Loup-de-Varennes in de Bourgogne de eerste foto. Dat was op een plaat die was bedekt met een lichtgevoelige bitumen, een soort asfalt. Het resultaat: een korrelige zwart-wit afbeelding, gemaakt door de inval van licht. De belichtingstijd? Acht uur.

Het was het begin van de ontwikkeling van de fotografie. Een periode waarin vele stappen werden gemaakt en afbeeldingen beter en beter werden. Zo werd in 1861 met behulp van kleurenfilters al de eerste kleurenfoto gemaakt, en zag fabrikant Kodak in 1881 het levenslicht. Een eeuw later, in 1981, is er het eerste digitale fototoestel, waarbij het filmrolletje vervangen is door een lichtgevoelige beeldsensor.

De ontwikkeling van de digitale fotografie loopt behoorlijk parallel aan die van het internet. In de jaren 90 bouwen we dankzij Microsoft websites met Frontpage en andere HTML-programma’s, en voegen we al vrij eenvoudig zelf gemaakte digitale foto’s toe.

Belang van eigen website
Digitale fototoestellen worden betaalbaar en niet langer heb je een professionele fotograaf nodig om plaatjes te schieten. Het aantal fotobestanden neemt door vakanties, verjaardagen en baby’s explosief toe. En door te oefenen of eenvoudige onlinecursussen te volgen, krijgen steeds meer mensen de vaardigheid om een goede foto te maken in de vingers.

Het huwelijk internet en digitale fotografie krijgt een nieuwe dimensie als het nog eenvoudiger wordt om sites te bouwen en te beheren. Denk aan websitebouwer WordPress. Maar ook door de extra functie van videografie op camera’s. En wat te denken van mobieltjes, die aanvankelijk als een Nokia 3310 of de Pocketline Swing 200 vooral werden gebruikt om te bellen en te sms’en. Later, mede door de iPhone, maken we filmpjes die we plaatsen op sociale platforms of waarmee we live-uitzendingen maken.

De website is en blijft het ankerpunt van organisatie en bedrijven, zo zijn we het er met zijn allen wel over eens. Juist door de kritiek op grote kanalen als Facebook, vanwege privacy-gedoe en wisselende algoritmes, neemt het belang van een goede eigen website verder toe. En op een goede website ontbreekt natuurlijk niet wie je als organisatie of bedrijf bent, en wat je doet en vooral wie er werkzaam zijn.

‘Over ons’-pagina
Vaak is deze ‘over ons’-pagina opgebouwd uit een portretfoto met contactgegevens van de medewerker. Wie slim is kiest voor een uniforme foto-uitstraling, maar vaak zijn het kiekjes gemaakt met een mobieltje die qua compositie en stijl nogal van elkaar verschillen. Is dat mooi? Ik denk het niet.

Maar er is een nieuwe ontwikkeling gaande. Die van de portretvideo. Steeds vaker zien we dat medewerkers middels een korte, treffende video worden voorgesteld. Juist de combinatie van bewegend beeld en geluid geeft vele malen meer attentiewaarde dan een foto met naam en e-mailadres.

Portretvideo’s geven niet alleen de persoon een ander beeld, ook de organisatie. Die straalt meer dynamiek en inhoud uit, door de verhalen die de medewerkers over het bedrijf vertellen.

Lees ook:
Portretvideo: hoe wordt het gemaakt?
Portretvideo: wat kun je ermee?

Meer weten over portretvideo’s? Stuur dan een mail naar richard@rrmediaenadvies.nl.